Ekonomisk besparing
Den ekonomiska besparingen för våra produkter vid genomsnittlig användning, uttryckt i kronor, har beräknats med hjälp av siffror från våra leverantörer och ett genomsnittligt elpris på 1,3 kr/kWh. Besparingen beror på hur du använder produkten. Om du ersätter en befintlig produkt med en ny från vår Energibutik så beror besparingen på vilken produkt du har idag. Du kan läsa mer om energibesparing i ditt hem här.
Läs mer om energibesparing på Vattenfalls hemsida 

Vattenbesparing
I ett genomsnittligt hus står varmvattenförbrukningen för cirka 20 procent av det totala energibehovet och varmvatten drar en hel del energi och pengar. Genom att använda vattnet på ett smart sätt kan du minska både mängden kallvatten som förbrukas och energiåtgången. Varje svensk använder i snitt på 160 liter vatten per dag. En person som duschar 4 minuter om dagen 230 dagar per år med ett gammalt duschmunstycke utan sparventil (20 liter/minut) förbrukar 18 400 liter vatten totalt varav 11 040 liter varmvatten. Genom att montera en sparventil (12 liter/minut) kan man minska vattenförbrukningen till 11 040 liter vatten varav 6 625 liter varmvatten och spara 480 kronor per år.
Läs mer om vattenbesparing 

Åtgärder för att minska uppvärmningskostnaden


Lampor och belysning
Ungefär en fjärdedel av hushållselen går åt till att lysa upp våra hem. I snitt har vi mellan 20 och 60 lampor hemma. Den vanliga glödlampan förbjöds den 1 september 2012 men får säljas tills lagren tar slut. Med enkla medel kan du dra ner 15-20 procent på dina belysningskostnader och samtidigt få bättre belysning. En lågenergilampa drar 80 procent mindre el och håller tio gånger så länge än en vanlig glödlampa. Det betyder att du kan spara mycket pengar på en mer effektiv belysning. De armaturer som vi erbjuder har inbyggda energieffektiva ljuskällor som till exempel LED-lampor. Det går också att spara energi och pengar med en dimmer, rörelse- eller ljussensor. Lampan brinner aldrig i onödan, och det sparar mycket el.

Glöm watt (w) och börja prata Lumen (lm)
Vi är vana att välja glödlampans ljusstyrka efter dess watt-tal. Med de nya alternativen till glödlampan fungerar inte watt längre som jämförelse. Lumen är ett mått på ljusflödet som beskriver lampans strålning i alla riktningar och visar hur effektivt en ljuskälla producerar ljus.
Läs mer om belysning på Vattenfalls hemsida